За нас                          Продукти                        
За кафето                         Връзки                          Контакти

EXCLUSIV

пакетирано кафе
силен аромат


SPECIAL

пакетирано кафе
еспресо


MAGIC

пакетирано кафе
за джазве


За кафето
Избери твоето кафе
Как се приготвя страхотно кафе
Хронология на кафето
.....................................................................................................................


За кафето                    


Зърната на суровото кафе са сивозеленикави. Изпечени, те стават тъмнокафяви, крехки и придобиват силен приятен аромат. Благодарение на високото си съдържание на кофеин кафето стимулира съдодвигателните зони в главния мозък, като едновременно с това нараства силата и честотата на съкращенията на сърдечния мускул. Подобни въздействия, както са показали клиничните изследвания, са благоприятни при артериална хипотония (ниско кръвно налягане).
Определени съставки на кафето допринасят в известна степен за разпадането на мазнините в организма. Според други данни чашка кафе намалява апетита и спомага за намаляването на кръвната захар. От това обаче не следва, че страдащите от затлъстяване или диабет (захарна болест) трябва да търсят спасение в кафето. И двете заболявания могат да бъдат съпроводени с нарушена еластичност на стените на кръвоносните съдове и влошена сърдечна дейност. В този случай кофеинът и другите съставки на кафето оказват върху организма неблагоприятно въздействие.
Болните с повишено кръвно налягане не бива да пият кафе. Също така на хората, страдащи от атеросклероза и исхемична болест на сърцето се препоръчва да се откажат от пиенето на кафе дори и по една чашка на ден. То е противопоказно също при лесно възбудими и нервни хора, при страдащи от безсъние, при болни от язвена болест на стомаха.
Печеното кафе на зърна трябва да се съхранява в плътно затворени стъклени буркани, пластмасови или ламаринени кутии. Мляното кафе може да се съхранява в същите опаковки, но за кратко време.
Нес-кафе, известно още под името разтворимо, се получава, като се разтвори във вода ситно смляно печено кафе и след отделяне на утайката бистрият кафеен разтвор се прекара през специални сушилни, където водата му се изпарява и се получава твърд, фин, разтворим във вода остатък.
Кафето действува благоприятно върху организма при отравяния с гъби, ужилване от оси, пчели и др. В такива случаи след промивка на стомаха и червата се препоръчва изпиването на 1 — 2 чашки студено кафе. Съдържащите се в него дъбилни вещества оказват положително влияние върху лигавицата на стомаха и червата, като пресичат и утаяват отровните вещества, с което възпрепятствуват всмукването на остатъците им в кръвта. Освен това при отравяне кофеинът тонизира организма и усилва сърдечната дейност.
Малка щипка сол, прибавена преди да се възвари кафето, усилва неговия аромат.
Кафето "Инка" представлява екстракт (извлек) от изпечени корени на цикория, брашно от житни растения и захарно цвекло. Благодарение на съдържащите се в него инулин, гроздена захар (фруктоза), минерални соли и горчиви вещества кафето "Инка" усилва стомашната секреция и повишава перисталтиката на червата, в резултат на което се подобрява функцията на храносмилателната система. Установен е също така благоприятен лечебен ефект и при някои чернодробни и бъбречни заболявания поради диуретичното му (пикочогонно) действие. То оказва благотворно въздействие и върху сърдечносъдовата система, тъй като увеличава амплитудата на сърдечните съкращения, без да повишава кръвното налягане. Кафето "Инка" притежава и известно тонизиращо въздействие върху централната нервна система. Противовъзпалителното и успокояващо лигавицата на гърлото действие на кафето "Инка" го прави подходящо и при тонзилит, фарингит и други заболявания на гърлото и дихателните пътища.
Кафе "Инка" се приготвя, като се залеят в чаена чаша 2 лъжички от него с вряща вода и се подслади по желание с пчелен мед или захар.

http://www.polezno.info/
нагоре

Избери твоето кафе

В “глобалното село” кафето се вари по стотици рецепти - от малък напръстник гъсто ароматно ristretto в Италия до половинлитрова кофичка кафява течност отвъд океана. Кафето е предпочитана и от повечето българи напитка. Някои от нас не излизат от дома рано сутрин без да са си изпили кафето, други обичат да говорят с часове с приятели, седнали на чашка кафе... Кои са най-използваните начини за приготвяне на кафе и с какви кафеварки се прави...

Кафето за своята хилядолетна история е спечелило почитатели в цял свят. Отглеждат се десетки сортове. Приготвя се по стотици рецепти. Пие се у дома, на улицата, в офисите, заведенията и дори в Космоса. В България кафето е донесено от турците. В наши дни статистиката сочи, че почти три четвърти от всички пълнолетни българи пият кафе. Консумираме около 2,5 кг сурово кафе на човек годишно. Еспресото е най-предпочитаното - 90% от консумирания продукт. Българското население е на второ място в света по проникване на еспресо културата след Италия.

Турското (гръцко) кафе
За приготвянето на турско кафе не са нужни сложни кафеварки, а само умение. Приготвя се в джезве, което за съжаление като кухненска посуда започна да изчезва от домовете ни.
При приготвянето му кафените зърна се смилат фино на прах, смесват се със захар на вкус и се изсипват в джезвето. След това сместа се залива със студена вода и се поставя върху нагорещен пясък, който нагрява равномерно и бавно течността през стените на джезвето. При липса на горещ пясък може да се използва слаб огън от газова печка или електрически котлон. В резултат на нагряването горещата течност вдига нагоре към повърхността прашинките на кафето и те правят каймак. Щом водата стигне до състояние на кипене, повърхността се покрива с мехурчета и се образува пяна. В този момент трябва да свалите за малко джезвето от котлона, понеже кипенето разрушава аромата на напитката. Процесът на довеждане до кипене се повтаря още два-три пъти, което увеличава количеството пяна. Получената течност се разлива в неголеми чашки и се изчаква да се утаи. В резултат се получава вкусна, гъста напитка, а при желание остатъчният продукт в дъното на чашата се използва за гледане на кафе.

Филтър (шварц) кафето
се прави с евтина и проста кафеварка. Принципът на действие не е сложен, а приготвянето отнема 6-8 минути. Едро смляното кафе се сипва в конусовиден филтър. Филтърът може да бъде от хартия, от пластмасова мрежичка или позлатен. Върху кафето капе горещата вода и го “обмива”, преминавайки през филтъра. Така в каната капе лека кафява кафена напитка. Недостатък на технологията е, че не спомага за пълното извличане на всички аромати. Цените на филтърните кафеварки в нашите магазини са от 30 до 100 лева. Най-скъпи са марковите с термокана.
 
За качеството на кафето е най-важно капещата вода да е с температура под 100 °С. Парадоксално, но по-маломощните правят по-добро кафе, защото процесът трае по-дълго. В някои български домове все още може да се намерят кафеварки тип “Мока”. Италианците все още ги използват масово.

Кафеварката се състои от долна част във вид на пресечен конус, на чието дъно се загрява водата. В метален филтър по средата се сипва средно смляното кафе, а най-отгоре е съдът, в който се събира приготвяната напитка. Кафеварката се поставя на слаб огън. Водата в долния съд кипва и парата над нея започва да я изтласква през кафето във филтъра. След това кафето преминава през тръбичка и пълни горния съд.

При тези кафеварки водата минава под налягане. Кафето се получава по-гъсто и ароматно, но основният недостатък е високата температура на водата, която “изгаря” вкуса. Кафеварката за шварц кафе и “моката” имат стара обединяваща разновидност, наречена Napoletana. За филтриране на кафето вместо налягането на парата се използва силата на тежестта на водата (както при филтърните).
 
Кафеварката се състои също от два съда, поставени един над друг, а филтърът със смляното кафе – между тях (както при моката). Водата в долния съд се довежда до кипене, а след това кафеварката се сваля от котлона и се обръща надолу с главата. Така под собственото си тегло водата минава през филтъра.

Французите също имат своя дял в технологиите за приготвяне на кафе с френската преса”
Тя представлява стъклен цилиндър с бутало. Буталото играе ролята и на филтър. В кафеварката кафето се накисва за около 4 минути и след това филтърът бутало се натиска. Предимството на този метод е, че кафето се филтрира под налягане.  Най-развитата технология е еспресото
която е измислена от италианците и наистина кафето се приготвя буквално експресно, но качествено. Тази технология взема предимствата на останалите кафеварки и преодолява недостатъците им. В нея водата трябва да е с температура 90-95 °С и налягане точно 9 бара (атмосфери). Водата преминава през специалното по-ситно смляно кафе (за еспресо машини). Целият процес трае 15-25 сек., в резултат на което се приготвят 1 – 2 чашки кафе. Процесът на протичане на течността през филтъра е както в кафеварката “Мока”, с тази разлика, че налягането на водата е в пъти по-високо, а температурата – по-ниска от 100 °С. Така високата температура не разрушава неустойчивите фракции на кафето. В кафения прах остава всичко излишно и се извлича всичко необходимо. Емулсиите на кафените масла формират онази гъстота на напитката, която не може да бъде достигната по никакъв друг начин. Ароматът се запазва от получената пяна на повърхността. Еспресото, колкото и да е странно, поради краткото време на контакт на водата с кафето съдържа по-малко кофеин. 

Най-простите еспресо кафеварки са тези с ”ръчка” и цедката в нея. По-евтините започват от 80 лева, но обикновено налягането е по-ниско от 9 бара и кафето се получава от вода с температура 100 °С. В резултат не се получава добро кафе.

В описанието на повечето по-хубави (и естествено по-скъпи) кафеварки ще видите посочено налягане от 15 бара и повече, но това е само налягането при помпата. Важно е как регулират налягането до 9 бара при цедката, като при професионалните има дори манометър! Не случайно добрите домашни кафеварки започват от 250 лева, а професионалните машини с “ръчка” струват минимум 500 лева.

За офисите и за тези, които предпочитат “по-мързеливото” приготвяне, има автоматични еспресо машини. Те сами мелят и дозират кафето, пускат водата и почистват цедката. Цените на автоматичните кафеварки започват от 600 лева и достигат 1400 за моделите с най-много екстри.
Естествено е да се предположи, а и практиката го доказва, че италианските производители са най-добрите в еспресо машините. Като марки това са SAECO и GAGGIA. След тях на нашия пазар също препоръчваме немските марки BOSCH, SIEMENS, ROTEL, KRUPS, AEG. Те  имат практически еднакви модели, които се сглобяват понякога дори в един и същи завод с леко променен дизайн.

Непрекъснатата забързаност на съвременния живот доведе и до появата на разтворимото кафе
То се произвежда от истинско кафе, което се смила и съхранява при висока температура и много ниско налягане. Водата сублимира, а оставащият прашец се слага във вакуумна опаковка, където може да се съхранява много продължително време. Преди употреба то просто се разтваря в гореща вода.

Все пак трябва да знаете, че в него има останало само 15-20%  вещество от набраните кафени зърна, а останалата част са консерванти, оцветители, регулатори на киселинността, овкусители и съставки, предотвратяващи втвърдяването му.

И не забравяйте, че за да пиете хубаво кафе, е нужна не само добра кафеварка, но и качествен продукт, а това всъщност е скъпото кафе! За предпочитане е несмляното. Смляното съхранявайте до 3 седмици. При избора на кафе се оставете да ви водят чувството и вкусът за добрата напитка.

Най-маниашкият начин за приготвяне на еспресо е със специална кафеварка, която може да се види в някои от новите елитни кафетерии. При нея горещата вода от съда за нагряване чрез повдигане на ръчка запълва камерата над филтъра. След това кафето се прекарва през филтъра с високото налягане, създадено от усилието на ръката при спускане на ръчката.
 
Сутрешната чаша кафе увеличава работоспособността, но да се бори стресът с кафе е погрешно. При депресии, тревожност и безпокойство, така характерни за днешния ден, кафето не се препоръчва. При високо кръвно налягане трябва да се ограничава консумацията на кафе. Също така кафето дразни стомашната лигавица, особено изпито на гладно.
Кафето трябва да се консумира за бодрост, и то от здрави хора. Не прекалявайте с неговата употреба. Оптималната “доза” е до три чашки дневно.

http://www.vsekidom.com/
нагоре

Как се приготвя страхотно кафе

Не само машината е от значение за приготвяне на хубаво кафе – „четирите принципа” (пропорция, мелене, вода и свежест) са много по-важни. Въоръжени с малко знания за кафето, може да приготвите страхотно кафе с преса, домашна кафеварка или еспресо машина.

Пропорция
Използвайте правилната пропорция кафе към вода – това е най-важната стъпка при приготвянето на хубаво кафе. За чаша по-ароматно кафе, Ви препоръчваме 10 грама кафе на всеки 180 милилитра вода. Ако кафето приготвено по този начин е твърде силно за Вашия вкус, може да добавите малко топла вода в чашата сварено кафе.
(10 гр кафе съответства на 180 мл вода)

Мелене
Различните методи за приготвяне на кафе изискават различна степен на мелене, но като цяло – колкото по-кратко е времето на варене, толкова по-ситно смляно трябва да е кафето. Например, кафето, смляно за еспресо машина трябва да е много ситно, защото цикълът на приготвяне е дълъг само 18-23 секунди. Но за пресата за кафе, кафето трябва да бъде едро смляно, защото водата и кафето са в директен контакт за четири минути.
Еспресо машина: ситно смляно
Кафемашина с филтър: средно смляно
Преса за кафе: едро смляно

Вода
Една чаша кафе е 98% вода. Така че водата, която използвате, за да приготвите кафе трябва да е чиста, свежа и без примеси. Водата, загрята почти до кипене (90° до 96° C), е идеална за извличането на пълната гама вкусове на кафето. Ако е малко по-хладна, водата не може свърши същата работа.
Чиста вода = По-добро кафе

Свежест
Кафето е пресен продукт и враговете му са кислородът, светлината, топлината и влагата. За да запазите кафето свежо, съхранявайте го в непрозрачен херметичен съд на стайна темпрература. Може да го съхранявате по този начин за около седмица. За най-добри резултати, кафето трябва да се мели точно преди варене.
Прясно, свежо кафе = На по-малко от една седмица

http://www.starbucks.bg/
нагореХронология на кафето

Преди 1000 пр.н.е.:
Етиопци от племето гала забелязват, че след като хапват плодове от един определен храст, обикновено получават прилив на енергия. Затова започват да ги събират и да правят смес с животинска мас.

1000 пр.н.е.: Арабски търговци култивират кафето и за първи път се правят плантациите. Арабите започват да варят зърна кафе и да употребяват напитката, наречена "qahwa" (буквално: тази, която те пази да не заспиш).

1453 г.: Кафето се появява в Константинопол чрез османските турци. Първото кафене в света е отворено в Константинопол през 1475 г. и се е наричало „Кива Хан”.

1511 г.: Хаир Бег, тираничният управител на областта Мека, опитал да забрани кафето, защото се страхувал, че под негово влияние може да има бунтове срещу властта му. Султанът изпратил заповед за екзекуцията му с коментар, че кафето е свещено.

1600 г.: В Италия папа Климент VIII е бил убеждаван от съветниците си, че тази любима напитка на османските турци е заплаха за вярата. Но той решава да обяви кафето за християнско питие.

1607 г.: Смята се, че капитан Джон Смит е въвел кафето в Северна Америка, докато е помагал за основаването на колонията Вирджиния в Джеймстаун.

1645 г. :
Открито е първото кафене в Италия.

1652 г.: Открито е първото кафене в Англия. Много бързо започнали да се откриват кафене след кафене. Те станали толкова популярни места за дебати и научаване на нови неща, че били наричани „университети за едно пени”, защото цената на чаша кафе е била едно пени.

1668 г.: Кафето заменя бирата като най-любимата напитка на закуска в Ню Йорк.

1668 г.: В Лондон се открива се кафенето на Едуард Лойд, в което са се събирали търговци и морските застрахователни агенти. Впоследствие то се превръща в „Лойдс” – най-известната застрахователна компания в света.

1672 г.: Отваря първото кафене в Париж.

1675 г.: Виена е обсадена от Османската армия. Виенчанинът Франц Георг Колшитцки, който е живял в Турция, се промъква в редиците на врага заедно със своите войници, за да спасяват града. Бягащите турци са оставили на полето торби със „сух черен фураж”. Колшитцки веднага разпознава, че това е кафе. Така той отваря първото кафене в Централна Европа. Там въвежда и смесването на кафе с мляко, което поставя началото на виенското кафе.

1690 г.: Холандците открадват кафеено растение от арабското пристанище Моха и първи започват да пренасят и култивират кафето за търговия – в Цейлон и другата им колония в Източна Индия – Ява.

1713 г.: Холандците подарили на Луи XIV едно кафеено дърво, чиито наследници са дали началото на цялата западна кафеена индустрия. Това се случва, защото през 1723 г. френският офицер Габриел Матийо дьо Клийо открадва разсад за кафе и го пренася в Мартиника. За 50 години там се появяват 19 милиона кафеени дървета. Оттук се пренася разсад за 90% от настоящите кафеени плантации по света.

1721 г.: Открива се първото кафене в Берлин.

1727 г.: Началото на бразилската кафеена индустрия. Тя се появява заради полковник Франциско де Мело Палета, който бил изпратен да реши граничен спор между френските и нидерландските колонии в Гуйана. Той не само успял да разреши спора, но и омаял съпругата на френския губернатор на Гуйана. Макар че Франция пазела много строго своите кафеени плантации, за да не излиза лист от тях, дамата се сбогувала с полковника, като му подарила букетче със скрит разсад за кафе.

1732 г.: Йохан Себастиан Бах композира своята Кафеена Кантата. Прави това не само от желание да създаде ода за любимото кафе, но също и като реакция срещу популярното мнение в Германия, че на жените трябва да се забранява да пият кафе, тъй като ще останат стерилни.

1753 г.: Егберт Дау и неговата съпруга основават откриват своя малък магазин за кафе и чай в Жур в Холандия, наречен „Белият вол”. Популярността на „Дау Егбъртс” нараства през 1780 г., когато синът Дау Егбъртс започва да разпространява кафето със своя търговска марка и в други региони на страната. Впоследствие „Дау Егбъртс” се превръща в лидер в кафеената индустрия.

1900 г.: В Германия следобедното кафе се превръща в традиция. Немският израз "KaffeeKlatsch" се появява, за да означи женското клюкарстване по време на следобедното кафе. Впоследствие вече се употребява и за „приятелски разговор”.

1901 г.: Първото разтворимо кафе е измислено от американо-японския химик Сатори Като от Чикаго.

1946 г.: В Италия Ахил Гайа усъвършенства еспресо машината. Появява се капучиното, което е наречено така, защото цветът му напомнял на робите на монасите-капуцини.

http://www.e-psylon.net/
нагоре

 
Кафе Рио Гранде

 

Еxclusive Espresso Coffe
е южноамериканска смес от най - добрите кафени зърна Арабика. Тази смес притежава топъл полъх на изпълнен с екзотика смят със силни нотки на завладяващ аромат и фин кадифен каймак.
 
Special Coffe
е уникална селекция от прясно изпечени и смлени сортове Робуста и Арабика. Подбрани в съотношение до получаване на неустоимо силно кафе с леко горчив вкус и омайващ аромат.

Magic Coffe

е кафе от невероятна селекция сортове Робуста, подбани за достигане на един тайствен свят. Изтънчена наслада от вкусове, изпънен със страст се преплитат в магията на чаша горещо кафе.

                                                           


Избери твоето кафе

Турското (гръцко) кафе


Филтър (шварц) кафе

Филтър (шварц) кафе


Еспресо

Кафе еспресо
Кафе

Разтворимото кафе
Как се приготвя страхотно кафе

Кафе


Как се приготвя страхотно кафеИстория на кафето
Кафе

     
     

За нас                          Продукти                         За кафето                         Връзки                          Контакти


web design DIZART